Marketing: In het diepe springen (nadat je hebt leren zwemmen)

Marketing: In het diepe springen (nadat je hebt leren zwemmen)

Een paar jaar geleden ging ik op schilderles. Onze leraar Ruud zei dat tekenen en schilderen helemaal niet moeilijk was. Hij ging het ons in 10 lessen leren. Ha, ha, ha, lachten we. ‘Heus’, zei hij, ‘let maar op.’ In 10 lessen leerden we ronde vormen en rechthoeken schilderen, perspectief en diepte aanbrengen, kleuren gebruiken, bloemen en mensen schilderen.

Een meisje wilde niet meedoen met de lessen. Ze wilde haar eigen ontwerpen schilderen, andere technieken toepassen. Ruud verzon iedere les geduldig met haar hoe ze haar wens het best uit kon voeren.

Na de tiende les zei hij tegen ons: Zo, meer is er niet over te vertellen. Dus als je door wilt gaan met de schilderles, kan dan, maar dan kies je je eigen ontwerp en gaat dat schilderen. Ik loop langs en help als het nodig is.’

In het diepe

In het diepe gegooid, zo voelde het. Wat moest ik schilderen? Ik kon het helemaal niet! De rest was veel beter! Mezelf dus even toespreken: Anneke het is geen wedstrijd, je doet het voor je lol, je verpest hoogstens wat papier. Doe nou maar, je vond het toch zo leuk?

Dus hup het koude water in. Wat bleek: ik kon al een beetje zwemmen. Die 10 lessen hadden echt een basis gelegd.

Heel goed dat ik in het diepe was gegooid. Uit mezelf was ik waarschijnlijk nog jaren lesjes blijven doen. Terwijl ik al genoeg wist en kon om lekker te schilderen.

Marketing is niet zo moeilijk

Met marketing is het soms net zo. De basis is eigenlijk best simpel. Natuurlijk, die moet je weten, en daarna het op je eigen manier toepassen.

Misschien denk je dat je nog veel meer moet leren, kunnen. Dat de anderen beter zijn. Dat het rampzalig is als het de eerste keer niet helemaal goed gaat.

Of misschien heb je geen zin om eerst de lesjes te doen over marketing, omdat je het helemaal op je eigen manier wilt doen.

Lessen

Mijn belangrijkste lessen van schilderen die ik kan gebruiken voor marketing zijn:

  • Het plezier opzoeken
  • Niet vergelijken met anderen
  • Zorgen dat je de basisprincipes kent
  • Het diepe inspringen
  • Zorgen voor feedback en advies

Dat meisje dat geen lesje wilde volgen is niet teruggekomen. Ruud zei: ‘Het was jammer dat ze geen les wilde volgen. Nu heb ik haar niet echt kunnen helpen. Daardoor bleef ze steken.’

lesje (466x640)

Lesje

jack (398x640)

twee jaar later

Reactie plaatsen