In korte tijd wijzer worden zonder het hele boek te lezen

In korte tijd wijzer worden zonder het hele boek te lezen

Als zelfstandig professional wil je je vak bijhouden, jezelf ontwikkelen, nieuwe kennis en ideeën opdoen. Dat kan op heel veel manieren. Een manier is om boeken te lezen.

Maar welk boek? Er zijn zoveel boeken. Hoe maak je een keus? Is het trouwens wel nodig ze allemaal te lezen?

Op een min of meer toevallige manier heb ik mijn eigen manier ontwikkeld om  de belangrijkste ideeën uit boeken te halen.

Het begon met mijn schouder

Mijn schouder deed pijn, gemeen pijn. De fysiotherapeute gaf me oefeningen mee. Iedere dag werd ik geacht ze te doen. Liefst meerdere keren.

Ik ben nogal gemakzuchtig als het aankomt op het dagelijks doen van oefeningen die ik niet leuk vind. Ik kan het op de werking van mijn hersenen gooien, die pijn en verveling willen vermijden. Maar wat schoot ik er in dit geval mee op? Die pijn in mijn schouder was er. En als ik weer pijnloos een jas of blouse aan wilde trekken kon ik maar beter oefenen.

Dus ik bedacht een list: als ik nou tijdens het oefenen iets deed wat ik wel leuk vond? Iets van 10 minuten?

Brian Johnson: optimize your life

Ik ontdekte Brian Johnson, een enthousiaste filosoof die allerhande zelfhulpboeken op een heldere manier uitlegt. In tien minuten. Met als motto’s :

‘More wisdom in less time’

‘Optimize your life’

Meer dan een maand lang heb ik iedere dag filmpjes met boeksamenvattingen liggen kijken terwijl ik mijn oefeningen deed. Brian vat boeken samen over geestelijk en lichamelijk welzijn.

Na die maand was mijn tax aan positiviteit bereikt en was mijn schouder een stuk beter.

Maar nog altijd kijk ik naar de filmpjes van Brian. Ik zoek een boek uit dat me interessant of leuk lijkt. Tevreden kijk ik naar Brian die iedere keer in 5 punten het boek voor me samenvat.

Bijvoorbeeld de boeken van Angela Duckworth

En Anders Ericsson

 

Brian Johnson richt zich op de zelfhulpboeken. Je kunt gratis zijn video’s kijken, maar ook lid worden en uitgebreide samenvattingen en mp3’s ontvangen .

Zelfhulpboeken zijn aardig, maar er zijn meer interessante non-fictie boeken in de wereld. Waar haal je dan je goede en leuke samenvattingen vandaan?

Blinkist

blinkestWil je samenvattingen van non-fictie boeken dan is Blinkist misschien wat voor je. Een betaalde app waarmee je boeksamenvattingen kunt lezen en luisteren (in de premium versie).

Ik gebruik Blinkist om snel de kern van een boek te achterhalen. De samenvatters doen hun werk goed. Je kunt een proefabonnement nemen en voor jezelf bepalen of de samenvattingen van de boeken je inzichten verrijken.

Blinkest heeft een groter assortiment dan Johnson en heeft ook boeken over onder andere ondernemerschap, marketing, verkopen, communicatie, motiveren, samenleving

Nadeel: ook hier alleen Engelstalige boeken.

Managementboek

Wil je in het Nederlands boeksamenvattingen lezen van managementboeken dan kun je (betaald) terecht bij managementboek. 

Ik heb me nog niet aan hun samenvattingen gewaagd omdat ik veel managementboeken zo saai vind.

Hadden we maar de Nederlandse variant van Brian Johnson.

Googelen

Als je weet welk boek je mogelijk interessant vindt, kun je natuurlijk ook googelen op de boektitel aangevuld met ‘samenvatting’of ‘summary’. Je zult verbaasd zijn hoeveel mensen samenvattingen maken!

Zo zocht ik bv naar een samenvatting van het boek ‘Triggers’ en ja hoor, Janneke Stielstra heeft er een samenvatting over geschreven, plus video’s van de auteur ingevoegd. Fijn!

Direct naar de kern

Het grote voordeel  van de samenvattingen ten opzichte van bijoorbeeld een TED talk, is dat je direct naar de kern gaat. Zonder poespas, inleidingen, persoonlijke verhalen.

Storytelling is leuk maar omslachtig. Zeker als je op zoek bent naar specifieke informatie duren al die verhalen best lang.

Maar wat doe je dan met die samenvattingen?

Een boeksamenvatting lezen, bekijken, luisteren is iets heel anders dan een boek ook echt lezen. De samenvattingen geven je een indruk wat de belangrijkste ideeën van het boek zijn. Het is te weinig om de ideeën en de kennis je echt eigen te maken en toe te passen. Daarvoor is het nodig het boek echt te lezen, met een doel in het hoofd.

Wat kun je er dan wel mee?

  • Bepalen of een boek de moeite waard is om te kopen.
  • Een mooi schrift kopen en daar de beste en meest inspirerende ideeën van de samenvattingen in schrijven. Functioneert als een soort dagboek. Waar was ik in die tijd mee bezig? Wat sprak me aan?
  • Direct het belangrijkste idee wat je hebt opgepikt opschrijven en toepassen. Zo heb ik bv geleerd dat mensen die lijden onder de Da Vinci vloek (je kunt en wilt heel veel, maar ja, je bent geen Da Vinci. Je versnippert je aandacht, energie en talenten) het beste een overkoepelend onderwerp kunnen kiezen en daar al hun verschillende talenten op uitleven. Dat idee pas ik nu toe op mijn bedrijf.
  • Je gebruikt de samenvattingen als een vooronderzoek. Rondom een thema waar je meer over wilt weten lees je de samenvattingen en maak je bv een mindmap om de belangrijkste inzichten te verwerken. Vervolgens bepaal je je vervolgstap: waar wil je je echt in verdiepen? Welk boek kun je dan het beste lezen?
  • De informatie uit de samenvatting gebruiken om een goed gesprek te hebben op een verjaardag, met je collega’s. Je hoeft heus niet een heel boek gelezen te hebben om er alvast wat over te vertellen. Zo verwerk je ook nog eens wat je denkt te hebben begrepen. Wie weet maakt het je nieuwsgiering naar wat er nu echt in het boek staat. Zo heb ik uiteindelijk toch maar het boek ‘The obstacle is the way’ gekocht.

Heb jij goede tips waar we boeksamenvattingen kunnen vinden? Laat het me weten! Zet je tips in het reactieveld.

Coach Wim
Door

Coach Wim

op 04 Jul 2016

Nog een tip is getAbstract: www.getabstract.com Met meer dan 10.000 samenvattingen van boeken, ook in audioversie Ik tracht er elke dag eentje te lezen

Anneke Dekkers
Door

Anneke Dekkers

op 04 Jul 2016

Ha Wim, dank voor de tip. Had hem al wel gezien, maar niet uitgeprobeerd.

Els Jacobs
Door

Els Jacobs

op 04 Jul 2016

Leuk, ik kende Brian Johnson nog niet: ik ga komende weken lekker filmpjes kijken :-), dank voor de tip Anneke!

Anneke Dekkers
Door

Anneke Dekkers

op 05 Jul 2016

Ha Els, benieuwd welke boekensamenvattingen jij uitkiest! Veel plezier, Anneke

Reactie plaatsen