Het verschil tussen iets willen en doen...

Het verschil tussen iets willen en doen...

Het zal niemand ontgaan zijn: het is 2017 geworden.

Ieder jaar vraag ik me af: moet ik nu wat met dat feit?

Is het nieuwe jaar een mooie aanleiding?

Om nieuwe plannen te maken, goede voornemens te formuleren, concrete jaardoelen vast te leggen?

Ik heb de afgelopen 15 jaar heel wat doelen gesteld, plannen gemaakt, strategieën bedacht, plannen uitgeschreven, concrete acties geformuleerd en ingepland. Jazeker, ook uitgevoerd. Zo hoort het toch als zelfstandig ondernemer?

Maar eerlijk gezegd werd ik niet vrolijk van die inspirerende, concrete doelen en plannen.

Die doelen hingen als een molensteen om mijn nek, de plannen werden ingehaald door nieuwe, en ik las na drie maanden vaak mekompast verbijstering terug wat ik allemaal bedacht had concreet te gaan doen.

Terwijl ik in de tussentijd hard gewerkt had. En ook niet als een kip zonder kop. Blijkbaar was er in mij een kompas dat me de goede richting wees.

Goede voornemens?

Dus ja, ik formuleerde doelen, plannen, strategieën. Om me daar vervolgens los van proberen te maken.

Maar voornemens met het nieuwe jaar? Nee, daar deed ik niet aan. Beetje onzinnig vond ik het om een keer per jaar iets te verzinnen wat ik toch niet ging halen.

Dit meisje heeft toch groot gelijk?

Maar nu is het 2017

Waarom zou ik eens niet gek doen en wat voornemens formuleren? Waarom zou ik vast houden aan de oude overtuiging dat ‘goede voornemens’ niks voor mij zijn?

Laat ik mezelf dan ook gelijk verlossen van die concrete doelen. Dat past ook niet echt bij mijn marketingstijl.

Dus geen molenstenen meer om mijn nek, geen ontevreden evaluaties. Maar voornemens die me hopelijk op koers houden. En mochten ze dat niet doen, dan pas ik ze gewoon weer aan.

Maar waar koers ik dan op af?

Waar koers je naar toe?

schip op koers

 1. Geluk, liefde, vriendelijkheid (nee, concreter wordt het niet).
 2. Bijdragen aan plezier en succes van mijn klanten.
 3. Creëren van mooie, fijne dingen (opleidingen, schilderijen).

Dit zijn mijn voornemens

Ik heb een lekker mix van voornemens gemaakt: van heel concreet tot vrij vaag. Ik ben benieuwd welke voornemens me echt op koers zullen houden.

 • Ik vraag me telkens af: draagt deze activiteit bij aan hoe ik me wil voelen? (Enthousiast, licht, essentieel, thuis, liefdevol).
 • Ik doe drie vriendelijke marketingacties per week.
 • Ik bedenk 10 ideeën per dag.
 • Ik schilder, teken iedere week.
 • Ik verwelkom nieuwe klanten.
 • Ik geniet van mijn klanten en lever een bijdrage aan hun succes.
 • Ik geef vertrouwen.
 • Als ik mijn voornemens vergeet is het ook goed.

Hoe kom je van je iets voornemen naar iets doen?

Loesje weet het:

Het verschil tussen iets willen en iets doen

is het begin.

Nu is een prima moment om te beginnen

loesjenuMijn begin is om mijn voornemens met je te delen.

Vanaf nu mag je me helpen herinneren aan mijn voornemens.

Want als iets gebleken is, is het wel dat sociale controle helpt bij het uitvoeren van je voornemens.

En jij? Laten we beginnen!

Mail me jouw lijst met plannen, voornemens en we kijken samen wat je vandaag, morgen en de komende weken gaat doen. Want als je begint kan het gaan draaien. Als vriendelijke marketingactie doe ik het eerste gesprek gratis.

Karin van Kesteren
Door

Karin van Kesteren

op 10 Jan 2017

Ha Anneke, we kennen elkaar via CursOR. Ik lees af en toe met groot plezier je blogs en denk: precies, je hebt gelijk. Ik ben ook niet van de nieuwjaarsvoornemens: voornemens komen immers voort uit een inzicht dat in mij opkomt. Die zijn vaak heel klein, heel soms erg groot. Zoals afgelopen zomer op een retraite: ik ben geen aardstwijfelaar, zoals ik altijd dacht. Die twijfelaar organiseerde ik altijd zelf (Mara, als je een beetje thuis ben tin boeddhisme) en kan ik dus ook ont-organiseren. Het hielp me enorm. Wat moet het wel gaan worden in 2017: ik heb een paar mooie ideeen hiervoor. De moeite waard om bij jou eens tegen het licht te houden....

Anneke Dekkers
Door

Anneke Dekkers

op 10 Jan 2017

Ha Karin, Leuk van je te horen! Benieuwd naar je mooie ideeën. Ik mail je om een afspraak te maken.

Hilde
Door

Hilde

op 10 Jan 2017

Ha Anneke, Ik heb een flinke lijst met voornemens en heb er veel zin in. Maar ik vraag me af: hoe prioriteer ik het beste? Kan ik dat ook met je overleggen? Dank alvast voor je reactie.

Anneke Dekkers
Door

Anneke Dekkers

op 10 Jan 2017

Ha Hilde, Ja, dat is natuurlijk de vraag: wat doe je met je lijst voornemens? Natuurlijk kunnen we overleggen hoe je het beste prioriteert. Ik mail je om een afspraak te maken. Ondertussen begin je gewoon met een voornemen waar je zin in hebt.

Reactie plaatsen