Wil je meer, ander werk van je klant? (Zo moet het dus niet)

Wil je meer, ander werk van je klant? (Zo moet het dus niet)

Je hebt vaak meer te bieden dan je opdrachtgever weet. Maar hoe kun je dat duidelijk maken?

Sommige van mijn collega’s doen daar niet zo moeilijk over.

Die stappen op een klant, een opdrachtgever af en zeggen:’Ik heb nog eens nagedacht. Wat we tot nu toe gedaan hebben is prima, maar we laten een belangrijk stuk liggen. Zullen we daar eens over sparren? Dan kan ik je ook wat van mijn ideeën geven.’

Of ze bellen de opdrachtgever en zeggen: ‘Beste…, je bent mijn favoriete opdrachtgever omdat je  …..Ik wil je daarom het volgende niet onthouden.

En dan vertellen ze wat hun analyse is van de situatie bij de opdrachtgever en wat zij daarin nog meer kunnen betekenen. Vervolgens zeggen ze bv:

‘Klopt het dat het aansluit bij waar jij nu mee bezig bent, of heb ik het helemaal mis?

‘Is het een idee dat ik eens met je kom praten en om het nog wat verder door te akkeren. Ik kan je dan gelijk laten zien wat ik in soortgelijke gevallen heb kunnen betekenen.’

Prima benaderingen toch?

Maar vaak vinden we het niet zo makkelijk

We willen graag wel wat meer met de opdrachtgever, maar zijn niet helemaal gerust op de reactie. Wat zou die ander van ons vinden? Vinden ze ons niet te commercieel? Help, zo meteen wijzen ze ons af.

In onderstaande video vertel ik je ook over hoe ik het ooit echt niet handig heb aangepakt. Een nachtmerrie vond ik het.

Nooit zomaar over je grenzen heen walsen

Natuurlijk heb ik ervan geleerd: nooit zomaar over je grenzen heen walsen. Ja, misschien kun je best een stukje uit je comfortzone, maar alle signalen van jezelf negeren is niet handig. Het werkt tegen je. In ieder geval, zo pakte het bij mij uit.

Ik deed nog veel meer dingen verkeerd.

Ze hebben gelijk hoor, al die mensen die zeggen dat je van je fouten leert. Het is alleen niet zo goed voor je zelfvertrouwen.

Ik heb er in ieder geval van geleerd dat je beter wat kleinere fouten kunt maken :).

Bekijk de video maar:

 

Heb jij een benadering die wel goed werkt?

Heb jij een manier om om te gaan met die stemmetjes in je hoofd die je ongemakkelijk doen voelen? Laat het dan hieronder weten.

Reactie plaatsen